
  The [agency] Board is composed of three members, one of1

whom is designated by the President as Chairman.  Not more
than two Board members may be members of the same political
party.  [Citation deleted.]
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Letter to an Alternate Designated Agency 
Ethics Official dated March 5, 1997

This is in reply to your letter of February 27, 1997, in which
you request guidance from the Office of Government Ethics
(OGE) concerning the propriety of a [Federal agency] Board
member’s participation in a pending agency rulemaking.   More1

specifically, your question is whether there is “a Standard of
Conduct requirement” that the Board member be disqualified
from participating in a[n upcoming] meeting relating to the
rulemaking.  The rulemaking concerns [citation deleted], a
regulation specifically applicable to the [numerous entities]
comprising the [industry].  Concerns at your agency relating to
the Board member’s proposed participation in the meeting stem
from the fact that her Executive Assistant participated on an
agency task force on [the regulation] at a time when he was
pursuing private sector employment, in late 1996 and early 1997,
with a trade association (or associations) affected by the
rulemaking.  

As you are aware, three senior members of my staff have had
numerous discussions with representatives from the [agency’s]
Office of General Counsel and Office of Inspector General (OIG)
since late January concerning a variety of issues arising as a
result of the Executive Assistant’s participation in the
rulemaking and his contemporaneous search for employment.

Notes: (1) The guidance in this letter was modified by OGE Informal Advisory Letter 06 x 1 and DAEOgram DO-06-002. (2) Among other 
changes to the Standards of Conduct effective August 15, 2024: (a) the “catch-all” scenario describing what employees should do if there are 
circumstances other than those specifically covered in 2635.502 is now discussed in 2635.502(a)(3); previously, it was set out in 2635.502(a)(2); 
and (b) an employee has a covered relationship under 2635.502(b)(1)(iii) with any person with whom their child has certain employment or 
business relations; previously, only the relations of dependent children were covered in this provision. See 89 FR 43686 and LA-24-06.

https://www.govinfo.gov/content/pkg/FR-2024-05-17/pdf/2024-10339.pdf
https://www.oge.gov/Web/oge.nsf/Legal Docs/9A61D9731DA08D9485258B200048C986/$FILE/LA-24-06.pdf?open
https://www.oge.gov/Web/oge.nsf/Legal%20Docs/1E53788FBC0EF96E852585BA005BED1C/$FILE/06x1_.pdf?open
https://www.oge.gov/Web/oge.nsf/Legal%20Docs/98DB8283A7829917852585BA005BED1B/$FILE/do_06_002_.pdf?open
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  While members of my staff have had several discussions2

with a representative from the OIG during the course of the OIG
investigation, we have not reviewed the OIG’s report.

6 OGE - 97 x 2

These discussions mainly focused on possible violations by the
Executive Assistant of 18 U.S.C. § 208 or 5 C.F.R. part 2635,
Standards of Ethical Conduct for Employees of the Executive
Branch (Standards of Conduct), and on the accuracy of ethics
advice received by the Executive Assistant in relation to his
ethical obligations under those authorities.  We also discussed
the permissibility of the Executive Assistant’s resumed
participation in the rulemaking once he terminated his
employment search with the trade association(s).  Finally,  we
were also asked to discuss the Standards of Conduct in relation
to the conduct of the Board member, including the permissibility
of her future participation in the rulemaking.  We understand
from a representative of the [agency] OIG, and from your letter,
that the OIG has completed its investigation into these matters
and has made certain findings and recommendations.   It is in2

this context that you have asked OGE to provide guidance on the
Standards of Conduct in relation to the Board member’s
proposed participation in the [upcoming] meeting.  Since agency
concerns about her participation apparently derive from her
Executive Assistant’s pursuit of employment, we turn first to his
actions and applicable law.

Section 208 of title 18, United States Code, prohibits an
executive branch employee from participating personally and
substantially in any particular matter that would have a direct
and predictable effect on the financial interests of a person or
entity with whom he is “negotiating” for employment.  Under
subpart F of 5 C.F.R. part 2635, the disqualification requirement
is triggered when an employee begins “seeking employment” as
that term is defined in 5 C.F.R. § 2635.603.  The term “seeking
employment”  encompasses “negotiations” as defined in 5 C.F.R.
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  The mere dispatch of an unsolicited resume or other3

employment proposal does not trigger disqualification from a
regulation affecting the prospective employer only as a member
of an industry or other discrete class. 5 C.F.R.
§ 2635.603(b)(1)(ii)(B).

  In the case of the [agency], the waiver authority resides4

with the Chairman of the Board, unless it has been delegated,
e.g., to the [agency’s] Designated Agency Ethics Official.

7 OGE - 97 x 2

§ 2635.603(b)(1)(i), but also extends to other conduct falling short
of actual negotiations.  For example, an employee commences
seeking employment within the meaning of subpart F, and so
triggers disqualification from a particular matter, when he
dispatches an unsolicited resume to a person who will be affected
directly and predictably by that matter.  3

It can be difficult to determine whether a contact or contacts
between an employee and a prospective employer amount to
negotiations.  However, since disqualification is triggered short
of negotiations, it is ordinarily not necessary to make this
determination unless an agency wishes to authorize an
employee’s participation in a particular matter notwithstanding
his employment search.  Thus, as explained in 5 C.F.R. §
2635.605(a), an employee who is engaged in negotiations “may
participate in a particular matter that has a direct and
predictable effect on the financial interests of a prospective
employer only after receiving a written waiver issued under the
authority of 18 U.S.C. 208(b)(1) or (b)(3).”   If the employee is not4

engaged in negotiations but is otherwise seeking employment
with an employer, then the employee may participate in a
particular matter that would have a direct and predictable effect
on the financial interests of that employer “where the agency
designee has authorized his participation in accordance with the
standards set forth in § 2635.502(d).” [5 C.F.R. § 2634.605(b).] 
Section 2635.502(d) indicates that the agency designee may



                                                                                      

(97 x 2) Office of Government Ethics
                                                                                      

  As discussed in the preamble to the final rule promulgating5

5 C.F.R. part 2635, OGE delegated to agencies the responsibility
to designate the officials authorized to make the determinations
described in section 2635.502 (and certain other determinations
that may be required under other provisions of the Standards of
Conduct).  57 Fed. Reg.  35008 (Aug. 7, 1992).  Typically, an
“agency designee” is an ethics official or the immediate
supervisor of the employee concerned.

  The definition in section 2635.402(b)(3) provides, in part,6

that “[t]he term ‘particular matter’ encompasses only matters
(continued...)
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authorize the employee to participate in a matter “based on a
determination, made in light of all relevant circumstances, that
the interest of the Government in the employee’s participation
outweighs the concern that a reasonable person may question the
integrity of the agency’s programs and operations.”  The section
suggests several factors that the agency designee may consider
when making this determination.  5

We were first made aware of issues relating to the Executive
Assistant’s contacts with the trade association(s) in late January
in a conversation with the [agency’s] Designated Agency Ethics
Official (and Deputy General Counsel).  This initial discussion
took place some weeks after the Designated Agency Ethics
Official had advised the Executive Assistant that he could
continue to be involved with [the regulation] even though he had
discussed employment opportunities with the trade
association(s).

In our initial conversation with your agency about this
matter, we advised the Designated Agency Ethics Official that a
general rulemaking affecting all [members of the industry] is a
“particular matter” as that term is defined in 5 C.F.R.
§ 2635.402(b)(3).   In addition, we expressed our long-standing6
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(...continued)6

that involve deliberation, decision, or action that is focused upon
the interests of specific persons, or a discrete and identifiable
class of persons.”  See also 5 C.F.R. § 2640.103(a)(1)).

  As we emphasized during our meeting with you on7

February 3, OGE has not consulted with the Department of
Justice concerning our view that a regulation applicable to a
class of entities can have a direct and predictable effect on the
financial interests of a trade association that seeks to represent
the interests of members of that class.  

  It is our understanding that the matter of the Executive8

Assistant’s contacts with the trade association(s) was referred to
the Department of Justice for possible prosecution under
18 U.S.C.  § 208.  It is also our understanding that the cognizant
U.S. Attorney declined prosecution.
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view that a rulemaking affecting the members of an industry can
have a direct and predictable effect on the financial interests of
an industry trade association.  During this and subsequent
discussions with you and your staff, we emphasized that this was
essentially a factual determination.  For example, it may be
relatively easy to predict that the publication of a particular
proposed rulemaking will prompt a trade association to expend
resources to undertake a lobbying effort.  On the other hand, we
agreed that circumstances sometimes make a direct and
predictable effect determination more problematic.   Finally, we7

also discussed the scope of the term “negotiating.”8

Your letter states that there is “a perception within the
agency that the Board Member and Assistant are aligned with
that segment of the industry most affected by [the regulation].”
You add that the Board member and the Executive Assistant
have a “close and confidential working relationship.”  While the
Executive Assistant was working on the task force, the Board
member was aware that her subordinate had discussed
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  Executive Order 12674 of April 12, 1989, 3 C.F.R., p. 215,9

as modified by Executive Order 12731 of October 17, 1990,
3 C.F.R., 1990 Comp., p. 306.
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employment opportunities with the trade association(s).
Apparently based on these facts, the OIG raised in its report the
issue of whether the Board member “created or may have created
an illegal appearance of violating the Standards of Conduct.”
More specifically, it appears that the OIG was concerned that the
Board member may have created the appearance that she was
misusing her position or using her public office for the private
gain of another, i.e., for the private gain of her Executive
Assistant.  However, as summarized in your letter, the OIG
concluded that “a reasonable person would not find an
appearance of loss of impartiality or misuse of position on the
part of the Board Member.”  You are now asking that OGE
determine whether the Standards of Conduct require the Board
member’s disqualification from the [upcoming] meeting.

Part 2635 implements the general ethical principles set forth
in Executive Order 12674.    As described in the preamble to the9

rule that first proposed the Standards of Conduct -- 

Subpart E implements the ethical principles restated at
§ 2635.101(b)(8) of this proposed rule that an employee
shall act impartially and not give preferential treatment
to any private organization or individual.  To the extent
that an employee’s lack of impartiality in the
performance of official duties might inure or appear to
inure to his or her own benefit or to the benefit of certain
other persons, the subpart implements the principles
restated at § 2635.101(b)(7) and (b)(14) that an employee
shall not use public office for private gain and shall
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  56 Fed. Reg. 33785 (Jul. 23, 1991).10

  Id. at 33786.11
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endeavor to avoid even an appearance of violating these
principles.10

Subpart G also provides guidance relating to the interpretation
of these general principles.  However, section 2635.702(d) of
Subpart G cross-references section 2635.502 of Subpart E,
indicating that --

To ensure that the performance of his official duties does
not give rise to an appearance of use of public office for
private gain or of giving preferential treatment, an
employee whose duties would affect the financial
interests of a friend, relative or person with whom he is
affiliated in a nongovernmental capacity shall comply
with any applicable requirements of § 2635.502.

Section 2635.502 establishes a mechanism for an employee
to determine whether “appearances” require his disqualification
from an assignment and to seek authorization from an agency
designee before he does participate.  As explained when section
2635.502 was first proposed, the process provides employees
“with a means to ensure that their conduct will not be found, as
a matter of hindsight, to have been improper.”   Section11

2635.502 highlights certain personal or business relationships
that are especially likely to raise issues of lack of impartiality.
If any of these circumstances are present, then an employee has
an obligation before acting in any “particular matter involving
specific parties” to consider whether his participation would
cause “a reasonable person with knowledge of the relevant facts
to question his impartiality in the matter.”   We have observed
that “[m]atters such as general rulemaking and legislation tend
to raise fewer concerns about an employee’s impartiality than do
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  Id.12

  The term “covered relationship” is defined in13

section 2635.502(b)(1) and includes, for example, a person with
whom the employee’s spouse, parent, or dependent child is
seeking employment.  Also, except in the unusual case, a
rulemaking applicable to an industry does not involve “parties.”
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matters to which there are specific parties . . . .”   Under12

section 2635.502(a)(2), an employee is encouraged to use the
process described in Subpart E when circumstances other than
those highlighted in the regulation are at issue.  When applying
the reasonable person standard, the employee may seek
assistance from his supervisor, an agency ethics official, or the
agency designee.

Based upon your letter and our conversations with [agency]
staff, we are assuming that none of the circumstances
highlighted in section 2635.502 are present here. More
specifically, the [particular] rulemaking will not affect the
financial interests of a member of the Board member’s
household, nor is there any indication that the Board member
knows that a person with whom she has a “covered relationship”
is or represents a party to the matter.  13

We gather that it has been suggested at your agency that
either the Board member or the agency should have recognized
that her participation in the [particular] rulemaking would --
because of her subordinate’s pending employment discussions
with the trade association(s) -- cause a reasonable person with
knowledge of the relevant facts to question the objectivity of her
role in the rulemaking.  The argument is that disqualification
was warranted because a reasonable person would suspect that
she would take action on the rulemaking that would assist her
subordinate’s employment search.  The belief is, apparently, that
her past participation in those circumstances necessarily taints
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  See, e.g., OGE Informal Advisory Letter 95 x 5.14
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her future participation in the rulemaking, at least as to her
participation in the [upcoming] meeting.

Because the relevant facts will vary in each situation, OGE
does not decide for an employee or an employee’s agency whether
a reasonable person would question the impartiality of the
employee’s participation in any given particular matter.   We14

will not deviate from that policy here.  However, given the
importance of the rulemaking to your agency and the uniqueness
of the facts, we will offer a few comments that may be useful.

To my knowledge, no agency has before suggested to OGE
that “appearances” necessarily throw into question the propriety
of a supervisor’s continued involvement with an assignment
affecting a subordinate’s prospective employer -- even where the
two employees enjoy a close working relationship, share similar
views concerning pending projects, and where the superior is
generally supportive of the subordinate’s decision to pursue
employment with someone affected by those projects.  Applied
executive branchwide, an interpretation of the “appearance”
standard that requires supervisors to be disqualified from
projects in these circumstances would create obvious practical
difficulties.  The Standards of Conduct and 18 U.S.C. § 208
require a job seeker’s disqualification in certain circumstances,
in part, to guard against the appearance that the job seeker
might perform his duties in a manner that would advance his
personal interests.   Certainly, as we considered the facts of this
case, we found it very difficult to identify the causal link between
the Executive Assistant’s search for employment and the alleged
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  We are not aware of any evidence that either the Board15

member or the Executive Assistant took any action on the
rulemaking that was specifically intended to promote the
Assistant’s employment prospects.
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appearance that the Board member used her public office for
private gain.  15

The question you posed is whether the Standards of Conduct
require the Board member’s future disqualification from the
[particular] rulemaking.  It is hoped that the foregoing discussion
of past events and applicable law will facilitate your agency’s
decision.
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Sincerely,

Stephen D. Potts
Director




